WIGILANT-sukuseura ry

 

SUKUTAPAHTUMA TURUSSA 30.8.2008


Takaisin toiminta sivulle
 

 

Osallistuneet Merikeskus Forum Mariniumin edustalla

Vas. Reijo Vuontelo, Ilpo Karrikka, Hillevi Aarnipuro, Anja Viekki, Pirkko Valpasvuo-Jaatinen, Sirkka Kankaanranta, Seija Lahdenmaa, Marja Kankaanranta, Maritta Valpasvuo, Helvi Karrikka, Sirkka Mäkinen, Auli Raunio, Juhani Mäkinen, Tarmo Tuominen, Ulla Tuominen, Kari Valpasvuo, Tauno Nurmi, Kari Kankaanranta, Mikael Nyberg, Hannu Aunoila, Annika Welling-Nyberg, Leena Aunoila, Hannu Aunoila, Sirkka Nyberg, Pirkko Konttinen, Jukka Karrikka, Fred Nyberg, Taina Karrikka ja Tapani Konttinen. Kameran takana oli tapahtuman virallinen valokuvaaja Joakim Nyberg.
 

Nybergin poikien Micken ja Kimin tekemä kuvasto löytyy osoitteesta http://albin.abo.fi/~joanyber/gallery/thumbnails.php?album=233 Klikkaa tätä linkkiä.
 

Kokouspaikkana oli Merikeskus Forum Mariniumin seminaariluokka, mihin oli järjestetty ilmoittautuminen ja kahvitarjoilu klo 11.00 - 11.45 väliseksi ajaksi.  Osallistujia oli kaikkiaan 31, jolloin joukossa oli muutama perheenjäsen ja sukulainen, jotka vielä ei ole liittyneet jäseniksi.
 

Tilaisuuden avasi puheenjohtajamme Jukka Karrikka, joka puheessaan korosti Turun tärkeyttä sukuseurallemme. Onhan Turku sukuseuramme kotipaikka ja lisäksi ”salomonilaisten” kantaisä Salomon Heikinpoika siirtyi 1800-luvun alkupuolella Perttelistä Turun seudulle.
 

Auli Raunio syntyperäisenä turkulaisena toivotti sukuseuran tervetulleeksi Turkuun. Aidolla Turun murteella pitäisi kuulemma sanoa ”Turkkuun”. Auli muisteli sukuseuran perustamista, kuinka ajatus syntyi Elli Viekin 90-vuotispäivillä Turussa. Sitä seurasi Reijo Vuontelon yhteydenotto Salomon Heikinpojan veljen Abraham Heikinpojan jälkeläisiin. Nämä kaksi sukuhaaraa perustivat Wigilant-sukuseura ry:n Kirkkonummella 11.2.2001.
 

 

Puheenjohtaja esitteli hallituksen kokouksessaan 13.8.08 valitsemat kolme vaihtoehtoa sukuseuran viiriksi. Valituksi tuli selvällä äänten enemmistöllä viereisessä kuvassa näkyvä vaihtoehto. Viirit on suunnitellut Taina Karrikka, mistä varapuheenjohtaja Kari Valpasvuo esitti kiitokset kukkien kera. Hallituksen tehtäväksi jäi viirin käyttösääntöjen laadinta.

Pirkko Valpasvuo-Jaatinen käytti valmistellun puheenvuoron aiheesta ”Saaristomeri-ilon ja huolen aihe”. Lounais-Suomen ympäristökeskuksen osastopäällikkönä Pirkolla, joka koulutukseltaan on limnologi, on näköalapaikka Saaristomeren nykyisen tilan ja tulevaisuuden arviointiin. Maatalous, kalankasvatus ja turvetuotanto ovat jatkuvan seurannan alaisina. Tämän päivän päästöt ovat kuitenkin varsin hyvin hallinnassa. Suurimpia huolenaiheita ovatkin saastunut pohjamassa, laivaliikenne sekä ilmastonmuutos, mikä sateiden lisääntyessä lisää myös huuhtoumia. Saaristomeren tila vaihtelee vuosittain riippuen lämpötiloista ja sademääristä. Tänä vuonna ei sinilevää ole näkynyt, mutta huonoina vuosina meri on aivan puuroa. Ilonaihe Saaristomeri on hienon luontonsa vuoksi. Lisäksi on syytä muistaa, että se on vuosisatoja ollut kulkuväylä, joka on mahdollistanut eri kulttuurien kohtaamisen. Pirkolta kysyttiin Venäjän vaikutusta (Reijo) vesien saastumiseen sekä tulevan kaasuputken mahdollista vaikutusta (Kari). Reijolle Pirkko vastasi, että kaikkien on oltava mukana ja että Suomessa alueet ovat vastuussa omista valumistaan sekä Karille, että kaasuputki on Ympäristöministeriön käsiteltävänä.
 

Puheenjohtaja selosti 11.6.2008 julkaistuja Sukututkimuksen käytännesääntöjä. Niitä käsiteltiin hallituksen kokouksessa 13.8.2008, jolloin lakimiehemme Olavi Ylänkö kertoi näkemyksiään niistä. Säännöt koskevat henkilötietolakia ja sen tulkintaa sukututkimuksessa. Käytännesääntöjen mukaan sukuseurallemme on laadittava jäsenrekisteri ja sukututkimusrekisteri sekä niitä koskevat rekisteriselosteet käytännesäännöissä olevien mallien mukaisesti.. Sukuseuramme osalta annettiin tämä tehtävä sihteerin hoidettavaksi.

Opastettu tutustuminen
Merikeskus Forum Mariniumin museoihin ja Suomen Joutseneen aloitettiin klo 13.00. Kaksi tuntia hurahti nopeasti veneitä ja erilaista merenkulkuun liittyvää rekvisiittaa katsellessa. Kierroksen kohokohta oli Suomen Joutsen, jossa saattoi aistia tuulahduksen elämästä purjelaivalla menneinä vuosikymmeninä.

Opastettu kiertoajelu tilausbussilla käynnistyi klo 15.00.  Kierros oli varsinkin meille vieraille antoisa ja jälleen meillä oli erinomainen opas. Kohokohtana oli Turun tuomiokirkko, joka ei ole pelkästään turkulaisten kirkko, vaan on kansallisomaisuutta.
 
Alkoi olla jo nälkä ja jano, mutta se asia hoidettiin klo 19.00 alkaneella illallisristeilyllä m/s Rudolfiinalla. Käytiin kääntymässä Naantalissa. Ruoka oli hyvää ja palvelu pelasi.
 

Lämmin kiitos Auli Rauniolle ja Tarmo Tuomiselle mukavasta päivästä erinomaisine järjestelyineen.


-webmaster-