WIGILANT-sukuseura ry

--- o ---
Etusivulle    
--- o ---
 

SUKUTAPAHTUMA TAMPEREELLA 12.8.2006

 
 

Osallistuneet Tampellan vanhan Juhlatalon portailla

Takana vas. Vieno Mäkelä, Eino Kankaanranta, Hannu Aunoila, Harri Aunoila, Sirkka Kankaanranta, Juhani Mäkinen, Sirkka Mäkinen, Tarmo Tuominen, Pirkko Konttinen, Ulla Tuominen, Eija Jokiranta, Esko Mäkelä, Anne Jokiranta, Minna Jokiranta ja Janne Hurme
Keskellä vas. Marja Kankaanranta, Leena Aunoila, Katri Mäkelä, Maija Mäkelä, Tauno Nurmi, Seija Lahdenmaa (Taunon takana), Hillevi Aarnipuro, Leena Vesaluoma, Kaija Lahdenmaa, Pirkko Valpasvuo-Jaatinen, Jukka Karrikka ja Tapani Konttinen.
Edessä vas. Lasse Aunoila, Taina Karrikka, Marika Mäkelä, Johanna Mäkinen, Carita Mäkinen, Auli Raunio ja Sirkka Nyberg.
Kuvasta puuttuvat  Eija Kankaanranta ja Tuomo Mäkinen.
 

Wigilant-sukuseura ry:n sukutapahtuma 2006 järjestettiin Tampereella, jolloin tapahtumat keskittyivät vanhalle Tampellan alueelle ja sen liepeille. Tapahtumapaikkojen välimatkat olivat pieniä, joten paikasta toiseen siirtyminen tapahtui helposti jalan. Vieraat mukaan lukien osallistujia oli kaikkiaan 38.
 

Aloitimme kokouksella Tampellan vanhan Juhlatalon, nykyisin Tampereen Komediateatterin Kristallisalissa klo 13.00. Sämpyläkahvien jälkeen tapahtuman pääjärjestelijä Hannu Aunoila lausui osanottajat tervetulleiksi. Sen jälkeen  seurasi allekirjoittaneen katsaus sukuseuran toimintaan. Toiminnan tavoitteena on edelleenkin ollut suunnitella ja toteuttaa toimenpiteitä, joilla sukuseuran perustarkoitusta, sukutunteen vahvistamista, voidaan kehittää. Historiikkityössä on  kuluneena toimintakautena ollut suvantovaihe, mutta työ jatkuu. Merkittävä oli päätös liittyä Sukuseurojen Keskusliitto SSK ry:hyn 17.2.2006. Ks. www.suvut.fi. Uskomme, että  on järkevää olla jäsenenä sukuseuroja kokoavassa keskusjärjestössä, jonka toiminta-ajatuksena on jäsenille suunnatut erilaiset palvelut koskien mm. sukututkimusta ja julkaisutoimintaa ja joka lisäksi toimii alan etujärjestönä. Ensi vuonna meillä on sääntöjenmukainen vuosikokous, jolloin hallitus vaihtuu. Istuvan hallituksen haastava tehtävä on valita tulevalle vuosikokoukselle paikka ja puitteet niin, että saadaan jälleen mahdollisimman runsaslukuinen osanotto.
 

Kunniajäsenemme Martti Seppälä kuoli 15.2.2006. Martti oli ensimmäinen kontaktimme Perttelissä. Vuosien mittaan ystävystyimme ja Martti kutsuttiin 23.8.2003 sukuseuramme  kunniajäseneksi, mitä hän suuresti arvosti. Martti oli puoli vuosisataa Yli-Sepän isäntänä. Perttu Maununpoika aloitti 1540 isännöidä Sepän tilaa Perttelin Vihmalossa. Tila jaettiin Isovihan jälkeen 1739 Yli-Sepäksi ja Ali-Sepäksi, jolloin me polveudumme Ali-Sepän ensimmäisestä isännästä Heikki Eerikinpojasta. Ali-Seppä myytiin kuitenkin 1826 suvun ulkopuolelle. Yli-Seppä sen sijaan säilyi saman suvun omistuksessa aina Martin kuolemaan saakka. Martti oli lapseton ja kuuleman mukaan hänen veljensä, jolle Martti testamenttasi omaisuutensa, laittaa Yli-Sepän myyntiin. Martin mukana sulkeutuu siten yksi luku Perttelin historiassa.
 

Vierailevana esiintyjänä oli Sukuseurojen Keskusliiton puheenjohtaja Juha-Veikko Kurki vaimonsa Anjan kanssa. Hänen esitelmänsä aiheena oli "Juurille kautta kiven ja kannon". Esitelmän otsikko kuvastaa ihmisen halua selvittää juurensa sekä tämän selvitystyön vaatimaa pitkäjännitteisyyttä ja sitkeyttä. Juha-Veikko kertoi aluksi sukututkimuksen historiasta. Suomessa on laajempi kiinnostus tähän aiheeseen virinnyt vasta kahden viime vuosikymmen aikana. Tietoa saa monista rekistereistä ja lähteistä, joista mainittakoon kirkonkirjat, veroluettelot, henkikirjat, väestörekisteri, maarekisteri, käräjäpöytäkirjat ja Mormoonien rekisteri. Kirkonkirjoista tärkein on rippikirja, joka oli myös aikansa rikosrekisteri. Tietoja voi hakea suoraan ao. kirkkoherranvirastosta joko käymällä itse paikan päällä tai tilaamalla palvelun puhelimitse tai postitse. Yleensä virkailijat auttavat mielellään. Sukututkimuksessa on selvästi viime aikoina painottuneet henkilöhistoriat, kun aikaisemmin tyydyttiin sukutauluihin ja tilastoihin. Maakunta-arkistot ovat hyviä tietolähteitä. Aloittelevan sukututkijan kannattaa kuitenkin aloittaa lähipiiristä ja ulottaa sitten selvitystyötään vanhempiin asioihin. Juha-Veikon esitelmä oli erinomainen.
 

Kokouksen päätyttyä tuli serkkumme Kaija Lahdenmaa Komediateatterin pihalle tervehtimään porukkaa. Kaija se vaan jaksaa porskuttaa ja on elämänhalussaan hyvä esimerkki monelle vähemmän vaivaiselle. Tampereen Komediateatterin näytös "Linjat kuumina" oli hauskaa kesäteatteriin sopivaa sekoilua, missä hyvät näyttelijät pitivät kovaa vauhtia yllä.
 

Illallinen syötiin Ravintola Cumulus Huviretkessä. Ennen ruokailua kuultiin Tuomo Mäkisen perusteellinen ja hyvin koottu esitelmä Tampereen historiasta eli "Tampere eilen ja tänään". Tuomon esitelmä kokonaisuudessaan on linkin Tuomo takana. Ennen ruokailua saimme vielä nauttia harvinaisesta musisoinnista, kun Eija Kankaanranta soitti meille kannelta. Ammattilainen hallitsi hyvin soittimensa.
 

Illallisen jälkeen meitä kokoontui vielä tusinan verran sukuseuralaisia Tammerin puistoravintolaan nauttimaan leppeästä kesäillasta ja hyvästä valkoviinistä. Sukutapahtuma oli kokonaisuutena hyvin järjestetty ja mukavana muistona mieleen jäävä tilaisuus. Sääkin oli mitä parhain. Parhaimmat kiitokset Hannu Aunoilalle ja koko muulle suunnittelusta järjestelyistä vastanneelle poppoolle.

Kuvasto www.wigilant.org/tampella
 

Ylivieskassa 16.8.2006
Tapani Konttinen
Puheenjohtaja